Allergener är ämnen som kan orsaka allergiska reaktioner. De finns till exempel i mjölk, ägg, fisk, nötter och jordnötter.
De födoämnesallergier som är vanligast hos barn i Sverige är allergi mot mjölk och ägg. 👶 Runt 2 procent av bebisarna och småbarnen är allergiska mot mjölk, och strax under 1 procent mot ägg.
Allergi mot mat är alltså inte jättevanligt, men det är ändå rimligt att fråga sig hur man ska tänka när det gäller att introducera fisk, mjölk, ägg och annan mat som bebisar kan bli allergiska mot.
Det är lätt att tro att det bästa är att vänta – men det är faktiskt precis tvärtom! ✅
Det är bra att introducera alla livsmedelsgrupper under bebisens första år, alltså någon gång mellan 4 och 12 månader.
Det gäller även:
Det behöver inte vara mer avancerat än en skvätt mjölk till gröten, jordnötssmör på babymackan eller en bit ugnsbakad greppvänlig lax till potatismoset – och fortsätta ge maten, förutsatt att allt går bra.
Ju fler olika smaker och livsmedel bebisen får smaka under sitt första levnadsår – desto bättre! 👶🌟 (Observera att konsistensen alltid ska vara anpassad.)
Rådet att introducera alla livsmedelsgrupper under första levnadsåret gäller även om barnet har eksem eller allergi i släkten.
💬 Om du själv är allergisk eller om barnet har allergiska syskon är det fullt förståeligt om du drar dig för att introducera de vanligaste allergenerna.
👉 Prata i så fall med sköterskan på BVC så att du kan få det stöd du behöver för att sätta igång.
När du som är förälder nu var liten såg råden annorlunda ut.
Då rekommenderades man t.ex. att vänta med ägg och fisk till efter 1-årsdagen om allergi fanns i släkten.
🐣🐠
Det är ett råd många fortfarande minns – kanske har du hört det?
Då är det bra att veta att det är gedigen forskning som ligger bakom att rekommendationerna idag ser annorlunda ut. 📚
För gluten, som finns i vete, råg och korn, finns särskilda råd: Man tror att en långsam introduktion möjligen kan minska risken för att barn med anlag för celiaki utvecklar det.
Celiaki skiljer sig från födoämnesallergier och fungerar antagligen på ett annat sätt.
👉 Läs gärna mer om det här! (länk till "Allt du behöver veta om celiaki")
I de allra flesta fall kommer det gå hur bra som helst att introducera även de vanligaste allergenerna, som ägg och mjölk.
Men om ditt barn reagerar på något sätt som får dig att misstänka allergi, bör du:
De flesta barn som får en födoämnesallergi växer ifrån sin allergi när de blir äldre. 🌱💛
Introduktion av allergener
Fakta om D-vitamin
Från 12 mån
Vad gör jag om mitt barn inte längre vill amma eller ha ersättning när hen har börjat äta fast mat?
Från 6 mån
Hur kommer vi loss från pastaträsket?
Från 6 mån
Vem vill inte ha giftfria serviser och flaskor? Träffa Everyday Baby! 🍼
🍼 Äntligen – gröt och välling utan onödig sötma! 🌾
Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!
Rebecca
Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!
Elvni
Tack / Slutkörd pappa
Philip
Är KiddoKitchen appen gratis?
Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.
Tar ni fram era recept själva?
Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.
Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?
Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.
Will an english version be released in the future?
Yes! Might take some time but stay tuned :)
Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?
Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!
Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?
Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.